مقاله علمی پژوهشی
جامعه شناسی
حمیدرضا عمادی؛ سیدعلیرضا افشانی؛ حسین اسلامی
چکیده
پژوهش حاضر شرایط و زمینههای شکلگیری حکمرانی خوب در رسانههای اجتماعی با تاکید بر مولفه پاسخگویی را مورد واکاوی قرار میدهد. لذا با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینهای، و با نمونهگیری نظری و هدفمند تعداد 20 نفر از فعالین حوزه رسانه و مدیران شبکههای اجتماعی انتخاب شده و با آنها مصاحبههای عمیقی صورت گرفت. نمونهگیری ...
بیشتر
پژوهش حاضر شرایط و زمینههای شکلگیری حکمرانی خوب در رسانههای اجتماعی با تاکید بر مولفه پاسخگویی را مورد واکاوی قرار میدهد. لذا با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینهای، و با نمونهگیری نظری و هدفمند تعداد 20 نفر از فعالین حوزه رسانه و مدیران شبکههای اجتماعی انتخاب شده و با آنها مصاحبههای عمیقی صورت گرفت. نمونهگیری در این پژوهش تا مرحلهی اشباع اطلاعات ادامه یافت به گونهای که یافتههای جدید در پیشبرد نظریه نهایی تاثیری نداشتند. دادههای گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی، تحلیل شده و در قالب خط داستان (شامل15تم اصلی و 1 تم نهایی)، مدل پارادایمی و طرحواره نظری ارائه شدند. نتایج نشان داد که «قدرت رام شده حاکمیت» به دنبال مجموعه عواملی چون منگنه نرم پاسخگویی، کنترل و نظارت معکوس، کنشگری شبکهای مردم،گروههای فشار شبکهای به همراه تاثیرپذیری از مجموعهی عوامل زمینهای و مداخلهگر ایجاد میشود و پس از به کارگیری راهبردهایی چون بهنجارسازی پاسخگویی، عملگرایی مطلوب، فعالیت شبکهای ارکان حاکمیتی و پاسخگویی نهادی از سوی حاکمیت و حرکت به سوی ایجاد یک سیستم پاسخگویی برخط اعتماد عمومی و همبستگی اجتماعی به عنوان نتیجه نهایی آن خود را نشان میدهند. طرحواره نظری و همچنین مدل پارادایمی پژوهش به صورت دقیقتری این نتایج را تفسیر خواهند کرد.
مقاله علمی پژوهشی
علوم اجتماعی و ارتباطات
رقیه قنبری قادیکلایی
چکیده
انقلاب تکنولوژیک دستاورد موج سوم انقلابهاست که تغییر و تحولاتی در تمام صنایع ازجمله صنعت گردشگری بر جای گذاشت. پیشرفت تکنولوژی فرصتهای جدیدی برای گردشگری مجازی به وجود آورد. ازاینرو، تجربه سفر مجازی و بررسی رفتار گردشگران تبدیل به موضوع مهمی برای مطالعات گردشگری شده است. با توجه به شکاف مطالعاتی موجود، هدف این مقاله، شناسایی ...
بیشتر
انقلاب تکنولوژیک دستاورد موج سوم انقلابهاست که تغییر و تحولاتی در تمام صنایع ازجمله صنعت گردشگری بر جای گذاشت. پیشرفت تکنولوژی فرصتهای جدیدی برای گردشگری مجازی به وجود آورد. ازاینرو، تجربه سفر مجازی و بررسی رفتار گردشگران تبدیل به موضوع مهمی برای مطالعات گردشگری شده است. با توجه به شکاف مطالعاتی موجود، هدف این مقاله، شناسایی و تبیین رویکردهای نظری در حوزه رفتار گردشگران مجازی است. بر این اساس، با استفاده از بررسی نظاممند دامنهای (مدل ارکسای و اومالی)، تعداد 27 مقاله از پایگاه داده اسکوپوس استخراج شد. یافتههای کمی نشان میدهد کشورهای پیشرو درزمینهٔ پژوهشهای گردشگری مجازی، چین و آمریکا هستند. مهمترین رویکردهای نظری به رفتار گردشگران به ترتیب مدل پذیرش فناوری، نظریه محرک- ارگانیسم- پاسخ، رفتار برنامهریزیشده، نظریه جریان، بازیابی توجه است. با استفاده از نرمافزار مکس کیو دی ای، تحلیل محتوا کمی بر روی مستندات انجام شد و مقولههای اصلی نظریهها دستهبندی و تحلیل شد. در این مقاله سعی شده برای کشف ماهیت موضوعات، شکافهای پژوهشی و خلاصه رویکردهای اصلی از روش دامنهای استفاده شود. پژوهشگران عموماً از روش سیستماتیک بهجای دامنهای برای اهداف اینچنین بهره میبرند. یکی از اهداف این مقاله، معرفی این روش نظاممند برای بررسی ادبیات پژوهشی است. درنهایت، هرکدام از نظریههای استخراجشده میتواند موضوع پژوهشی برای تحقیقات آتی باشد؛ بنابراین این مقاله منبع مناسبی برای پژوهشگران خواهد بود.
مقاله علمی پژوهشی
مطالعات فرهنگی
سید صمد بهشتی؛ امیر عیسی ملکی
چکیده
این پژوهش با هدف اصلی کشف و افشای مضامین پنهان و آشکار تمارض اجتماعی در عمل شخصیتهای فیلم قهرمان، اثر اصغر فرهادی، انجام میشود و به دنبال پاسخ به این سوال هست که چرا در یک جامعه افرادی که بدیهیترین وظایف اخلاقی و شهروندی را انجام میدهند، بهمثابه یک قهرمان بزرگنمایی می شوند؟ و پدیدههای تمارض اجتماعی و قهرمانپروری در زندگی ...
بیشتر
این پژوهش با هدف اصلی کشف و افشای مضامین پنهان و آشکار تمارض اجتماعی در عمل شخصیتهای فیلم قهرمان، اثر اصغر فرهادی، انجام میشود و به دنبال پاسخ به این سوال هست که چرا در یک جامعه افرادی که بدیهیترین وظایف اخلاقی و شهروندی را انجام میدهند، بهمثابه یک قهرمان بزرگنمایی می شوند؟ و پدیدههای تمارض اجتماعی و قهرمانپروری در زندگی روزمره چه ارتباطی با همدیگر دارند؟
این پژوهش به روش کیفی و با تکنیک تحلیل محتوا انجام شده است. شیوهای که برای تحلیل محتوای کیفی فیلم بهکار گرفته شده، الهام از فنون روایتشناسی و کاربست ویژة تحلیل محتوای تلخیصی با رمزگذاری مضمونی است.
بنا بر دریافتهای این پژوهش، قهرمانپروری و قهرمانسازی مرهمی بر وجدان عمومی در زیستجهانی است که در آن تمارض اجتماعی راهبرد ناگزیر افراد برای بقای آبرو و مقبولیت اجتماعیشان است. پدیدههایی نظیر تمارض اجتماعی و قهرمانپروری در زندگی روزمره، در رابطۀ متقابل و دیالکتیک کوشش و ناکامی، ناکارآمدی نهادهای اجتماعی و سیاسی، کیش فردیت، اخلاقگرایی ایدئولوژیک، ناامنی هستیشناختی و کاهش سرمایۀ اجتماعی به تولید و بازتولید همدیگر میپردازند؛ و شاید تمارض اجتماعی و قهرمانپروری بهمثابه راهبردهایی برای بقا، بهویژه بقای آبرو و مقبولیت اجتماعی در تعاملات و زندگی روزمره، آخرین نوع از کنشهای اجتماعی و ابتکار عمل برای حفاظت از خود و جامعه باشند.